Canibali și antropologi

Care pe care?

Cum scapi cu viață?
logica e simplă? Hai să te văd!

La această provocare ar trebui (zic și eu!) să-ncerci să cauți răspunsul, înainte de a-l primi „mură-n gură”, prin apăsarea pe tab-ul „Soluția”…

ProblemaSoluția

Trei canibali și trei antropologi vor să treacă un râu… Din păcate, în barcă încap doar două persoane. Canibalii vor face ce li se spune, chiar dacă sunt pe cealaltă parte a râului, cu o singură excepție. Dacă în orice moment sunt mai mulți canibali decât antropologi pe o parte a râului, atunci canibalii îi vor mânca pe antropologi. Care va fi planul antropologilor pentru a nu fi mâncați de canibali, știind în plus că un antropolog nu poate controla doi canibali pe uscat, un antropolog nu poate controla doi canibali în barcă, dacă aceștia sunt de aceeași parte a râului și un antropolog nu va supraviețui dacă va vâsli cu un canibal, dacă pe malul spre care se îndreaptă, mai este un canibal.

O soluție ar fi:

Mai întâi, doi canibali trec pe malul celălalt, și unul din ei se întoarce. Acesta, împreună cu cel de-al treilea canibal trec pe celălalt mal și unul din ei se întoarce. Acum pe malul îndepărtat sunt doi canibali, pe malul apropiat sunt un canibal și 3 antropologi. Doi antropologi trec pe celălalt mal și unul din ei se întoarce cu un canibal. Acum, pe malul îndepărtat sunt un canibal și un antropolog, iar pe malul apropiat, doi canibali și doi antropologi. Doi antropologi trec pe malul celălalt și canibalul de acolo se întoarce singur cu barca. Acum, pe malul îndepărtat sunt trei antropologi și pe malul apropiat trei canibali. Doi canibali trec pe celălalt mal, unul din ei se întoarce cu barca și îl ia și pe ultimul canibal și trec pe malul celălalt.

Simbolic, notând A = Antropolog și C = Canibal, etapele sunt prezentate în tabelul următor:

Mal 1 Barcă Mal 2
AAA CCC    
AAA C CC  
AAA C ← C C
AAA CC → C
AAA ← C CC
A C AA → CC
A C ← A C A C
CC AA → A C
CC ← C AAA
C CC → AAA
C ← C AAA C
  CC → AAA C
    AAA CCC

Sandu MIHAI
Urmărește-mă
Ultimele postari ale lui Sandu MIHAI (vezi toate)
Navigare în cadrul seriei< Unde-i dolarul?Iepuri vorbăreți >

Ținem legătura!

Nu facem spam! Citiți politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Acesta e articolul 4 din 29 al seriei „Probleme de logică”
error

Vă place conținutul? Vă rog, distribuiți :)

fb-share-icon