Noua Diktatia (2)

Preambul:

Înăsprirea legislației este într-adevăr soluția problemelor sănătății populației afectate de prostele obiceiuri alimentare?… Vedem printre noi efectele acestor obiceiuri… Care să fie soluția?

101 probleme filosofice

Dacă în această serie vor fi într-adevăr 101 sau nu, asta are mai puțină importanță. Important este modul în care ne putem folosi, cu umor, de analiza unor probleme pentru propria dezvoltare…

Autorul ne propune o întoarcere la o tradiție mult mai veche, o tradiție a filosofiei ca o activitate, o abilitate de dezvoltat. Ne-ntoarcem iarăși la gândirea critică inițială, cea pe care, ulterior, filosofii de mai târziu au pus mâna și au închis-o într-o cușcă aurită și încrustată într-un jargon de obscuritate lingvistică.

Problemă simplă? Interesul general? Opțiune individuală?

Problema ♣Analiză/Discuție ♥

(Evidențierea problemei…)

Restul cabinetului crede că Madame Dampsponge impune plăcerea și, inițial, sunt destul de neîncrezători. Dar, după ce au văzut filmele educaționale și paginile de cercetare care prezintă dovezile științifice, ei se conving că schimbarea dietei națiunii ar salva un număr mare de oameni de la boli grave și de la moarte prematură. Cancelarul este deosebit de convins când vede venitul estimat către Trezorerie din noile impozite. Votul este unanim, în favoarea implementării integrale a planului.

Dar, pe măsură ce trece timpul, se dovedește că măsurile au un efect foarte mic. Campania educațională pare să facă doar consumul de gustări mai „fascinant” pentru copii, iar mesajele mai ample de educație publică sunt respinse. În același timp, numărul persoanelor supraponderale continuă să crească.

Recent renumită în funcție și revigorată, madam Dampsponge revine asupra problemei după alegeri, sugerând o înăsprire a propunerilor. Toate propunerile au fost preluate în manifestele partidului. De data aceasta, se va folosi forța legii.

  1. Atac la consum: toate dulciurile și gustările (dintr-o listă specială a restricțiilor) vor fi interzise în locurile publice.
  2. Produsele din lista „restricționatelor” vor fi vândute numai adulților și nu vor mai fi la îndemâna copiilor, puse fiind pe rafturile înalte din magazine. Avertismentele de sănătate vor trebui să fie inscripționate pe ambalaj:
    ACEST PRODUS CONȚINE GRĂSIMI ȘI ZAHARURI PE CARE DOVEZILE MEDICALE LE-A ARĂTAT CA FIIND O CAUZĂ MAJORĂ A BOLILOR DE INIMĂ.
  3. Orice persoană supraponderală care dezvoltă o boală asociată, cum ar fi o boală de inimă, va fi taxată cu costul integral al oricărui tratament de sănătate sau, chiar i se vor refuza complet serviciile naționale de sănătate.

Aceasta”, spune Dampsponge, „este singura modalitate de a scăpa de amenințarea care bântuie  națiunea noastră și dăunează viitorului copiilor noștri.

Dar merge ea prea departe?

Întrucât vor fi tratate împreună, discuția problemei va fi oferită în cadrul următorului articol al seriei…

Îndemn

Dacă ai urmărit până aici, e clar că te preocupă lumea ideilor! Așa că, de ce nu ți-ai lua timp să aprofundezi subiectul, și de ce nu ai îndrăzni să exprimi o opinie personală aici, mai jos, în secțiunea „Comentarii”? Poate ai o idee strălucitoare care să mai „limpezească” apele…, de ce nu?


Dacă apreciezi conținutul, poți fi generos!

Te poți abona, chiar și cu un abonament GRATUIT,
sau poți contribui cu o mică donație pentru menținerea în zona publică a unei părți cât mai mari din conținutul acestei platforme.

Sandu MIHAI
Urmărește-mă
Ultimele postari ale lui Sandu MIHAI (vezi toate)
Navigare în cadrul seriei< Noua DiktatiaNoua Diktatia (3) >

Ținem legătura!

Nu facem spam! Citiți politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Acesta e articolul 22 din 29 al seriei „Filosofie umoristică”
error

Vă place conținutul? Vă rog, distribuiți :)

fb-share-icon