Noua Diktatia (3)

101 probleme filosofice

Dacă în această serie vor fi într-adevăr 101 sau nu, asta are mai puțină importanță. Important este modul în care ne putem folosi, cu umor, de analiza unor probleme pentru propria dezvoltare…

Autorul ne propune o întoarcere la o tradiție mult mai veche, o tradiție a filosofiei ca o activitate, o abilitate de dezvoltat. Ne-ntoarcem iarăși la gândirea critică inițială, cea pe care, ulterior, filosofii de mai târziu au pus mâna și au închis-o într-o cușcă aurită și încrustată într-un jargon de obscuritate lingvistică.

Sunt restricțiile o soluție?

Problema ♣Analiză/Discuție ♥

(Se strânge plasa…)

Doamna Dampsponge însăși crede că nu. După ce a câștigat sprijin pentru aceste propuneri și a observat o ușoară reducere a cazurilor de obezitate, ea se întoarce a treia oară la cabinet. Este îmbolnăvită, ca toți oamenii cumsecade, de obiceiurile dependenților de zahăr, inclusiv acela de a mânca pe ascuns ciocolată și chipsuri, în toaletele trenurilor și în zonele publice.

De data aceasta ministrul Sănătății dorește interzicerea completă a vânzării dulciurilor și declararea ca infracțiune a vânzării acestora – sau chiar gătirea lor acasă –, pentru diferitele produse de pe lista „restricționată”.

Lista include articole precum:

  • fudge (un produs de cofetărie realizat prin amestecarea zahărului, untului și laptelui) și ciocolată;
  • prăjituri și plăcinte cu fructe;
  • pizza, chipsuri și biscuiți.

Dar ceilalți miniștri refuză să ia asta în considerare. Ei sunt îngrijorați de impopularitatea unei astfel de mișcări, având în vedere numărul mare de oameni care le consumă în exces. Cineva mormăie: „Oricum, nu rănește pe nimeni altcineva…” Dampsponge este dezgustată. „Bănuiesc că ți-ar plăcea să legalizezi și marijuana, nu-i așa?” rânjește ea.

Ea nu e deloc populară. Dar Dampsponge are logica de partea ei?

Adevărul e mai ciudat decât ficțiunea…

Îndemn

Dacă ai urmărit până aici, e clar că te preocupă lumea ideilor! Așa că, de ce nu ți-ai lua timp să aprofundezi subiectul, și de ce nu ai îndrăzni să exprimi o opinie personală aici, mai jos, în secțiunea „Comentarii”? Poate ai o idee strălucitoare care să mai „limpezească” apele…, de ce nu?


Dacă apreciezi conținutul, poți fi generos!

Te poți abona, chiar și cu un abonament GRATUIT,
sau poți contribui cu o mică donație pentru menținerea în zona publică a unei părți cât mai mari din conținutul acestei platforme.

Sandu MIHAI
Urmărește-mă
Ultimele postari ale lui Sandu MIHAI (vezi toate)
Navigare în cadrul seriei< Noua Diktatia (2)Problema monedei îndoite >

Ținem legătura!

Nu facem spam! Citiți politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Acesta e articolul 23 din 29 al seriei „Filosofie umoristică”
error

Vă place conținutul? Vă rog, distribuiți :)

fb-share-icon