Noua Diktatia

Preambul:

Problema afectării sănătății populației de industria alimentară… O problemă atât de actuală, încât analiza ei merită o atenție pe măsură…
Cum ar trebui abordată la nivel național?

101 probleme filosofice

Dacă în această serie vor fi într-adevăr 101 sau nu, asta are mai puțină importanță. Important este modul în care ne putem folosi, cu umor, de analiza unor probleme pentru propria dezvoltare…

Autorul ne propune o întoarcere la o tradiție mult mai veche, o tradiție a filosofiei ca o activitate, o abilitate de dezvoltat. Ne-ntoarcem iarăși la gândirea critică inițială, cea pe care, ulterior, filosofii de mai târziu au pus mâna și au închis-o într-o cușcă aurită și încrustată într-un jargon de obscuritate lingvistică.

Problemă simplă? Interesul general? Opțiune individuală?

Problema ♣Analiză/Discuție ♥

Guvernul democratic proaspăt al fostei Diktatii era îngrijorat de sănătatea națiunii. Se pare că a existat o problemă cu supraalimentarea, care afecta aproape o cincime – 20 la sută – din populație. „În fiecare an, o sută de mii dintre oamenii noștri mor prematur, în principal din cauza bolilor de inimă, ca urmare a acestui fapt”, a avertizat ministrul Sănătății, Madame Dampsponge.

Colegii ei din cabinet erau alarmați. „Este timpul să aruncăm batoanele de ciocolată și să lovim boșii industriei alimentare acolo unde îi doare cel mai mult – în burtă”, a tunat ministrul Sporturilor, un fost boxer, într-un acord agresiv.

Ministrul Sănătății și-a prezentat planul. Avea trei părți:

  1. O campanie de informare publică pentru a „transmite mesajul că mâncatul excesiv ucide”. Ar prezenta scene zgomotoase cu oameni care mănâncă alimente care îngrășează la petreceri, urmate de fotografii înfiorătoare cu oameni în paturi de spital care arată foarte bolnavi.
  2. Materiale educaționale pentru școli care arată cum consumul de dulciuri și ciocolată la tinerețe poate duce rapid la dependența de zahăr și la obezitate. După succesul campaniilor anterioare antidrog, acestea ar prezenta și actori și cântăreți populari care îi sfătuiesc pe copii să refuze dulciurile atunci când le sunt oferite de bunici.
  3. Schimbarea impozitelor pe „profiturile industriei alimentare”, în special pe dulciuri, gustări și altele asemenea, cu scopul de a descuraja consumul.

Totuși, ministrul pentru minorități nu a fost de acord (cum făcea de obicei). El a spus: „Boala de inimă este o problemă serioasă. Dar nu pare să existe o legătură directă între consumul de dulciuri sau ciocolată sau orice altceva și deteriorarea sănătății. Chiar dacă ar exista, cu siguranță, asta n-ar trebui să rămână o chestiune de alegere individuală?

Este în mod clar o chestiune serioasă, demnă de dezbatere. Dar ce părți – dacă există – din planul prezentat ar trebui să fie revizuite?

Întrucât vor fi tratate împreună, discuția problemei va fi oferită peste alte două articole…

Îndemn

Dacă ai urmărit până aici, e clar că te preocupă lumea ideilor! Așa că, de ce nu ți-ai lua timp să aprofundezi subiectul, și de ce nu ai îndrăzni să exprimi o opinie personală aici, mai jos, în secțiunea „Comentarii”? Poate ai o idee strălucitoare care să mai „limpezească” apele…, de ce nu?


Dacă apreciezi conținutul, poți fi generos!

Te poți abona, chiar și cu un abonament GRATUIT,
sau poți contribui cu o mică donație pentru menținerea în zona publică a unei părți cât mai mari din conținutul acestei platforme.

Sandu MIHAI
Urmărește-mă
Ultimele postari ale lui Sandu MIHAI (vezi toate)
Navigare în cadrul seriei< Regatul pierdut și o problemă soluționată rapid (3)Noua Diktatia (2) >

Ținem legătura!

Nu facem spam! Citiți politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Acesta e articolul 21 din 29 al seriei „Filosofie umoristică”
error

Vă place conținutul? Vă rog, distribuiți :)

fb-share-icon