Regatul pierdut și o problemă soluționată rapid (2)

Preambul:

O pandemie poate schimba modalitatea de luare a deciziilor… E suficient să te dai cunoscător, pentru a-i influența pe cei ce recunosc că nu știu…
Care să fie soluția?

101 probleme filosofice

Dacă în această serie vor fi într-adevăr 101 sau nu, asta are mai puțină importanță. Important este modul în care ne putem folosi, cu umor, de analiza unor probleme pentru propria dezvoltare…

Autorul ne propune o întoarcere la o tradiție mult mai veche, o tradiție a filosofiei ca o activitate, o abilitate de dezvoltat. Ne-ntoarcem iarăși la gândirea critică inițială, cea pe care, ulterior, filosofii de mai târziu au pus mâna și au închis-o într-o cușcă aurită și încrustată într-un jargon de obscuritate lingvistică.

Totul la comun?

Problema ♣Analiză/Discuție ♥

Ulterior, Consiliul Comunitar schimbă și acceptă principiul luării deciziilor „în majoritate”. În câțiva ani, oamenii uită destul de mult cum credeau că totul trebuie făcut în unanimitate. În mod clar, o majoritate este suficient de bună pentru a asigura un tratament echitabil.

Și așa pare pentru următorii câțiva ani. Asta până când marjonienii, unul câte unul, încep să cadă morți de o boală îngrozitoare răspândită, destul de ironic, chiar de canalele de apă dătătoare de viață. Canalele, se pare, au oferit un loc de reproducere pentru muștele plictisitoare, care acum au infectat întreaga insulă. Potrivit druidului comunității, care de fapt este foarte bine informat cu privire la aceste chestiuni, dacă nu se face nimic, toți cei din Marjon se vor îmbolnăvi de boală și cel puțin două treimi dintre ei vor muri din cauza ei, deși este adevărat că prin rezistența naturală la infecție măcar unii vor supraviețui. Druidul sugerează că singura modalitate de a face față bolii este ca toată lumea să mestece frunzele plantei tabako, cea care îi va imuniza împotriva muștelor plictisitoare.

O propunere este prezentată încă o dată Consiliului Comunitar și este pe cale să fie aprobată în unanimitate, când cineva îl întreabă pe druid dacă este adevărat că unii oameni reacționează foarte negativ la frunzele de tabako – și de fapt mor din cauza lor? „Ei bine, da”, spune druidul, „așa este. Mă aștept ca dintre noi, toți marjonienii, cel puțin 20% dintre noi să moară prin programul de imunizare – dar asta este mai bine decât două treimi dintre noi care vor muri de boala muștei plictisitoare, în caz contrar!”

Totuși, adaugă repede druidul, fluturând niște mărgele de medicament pentru a sublinia gravitatea situației, toată lumea trebuie să fie imunizată – căci odată ce cineva are boala devine foarte infecțioasă, intrând într-o altă fază bacteriologică, iar protecția dată de frunze este ineficientă.

Ar trebui oare marjonienii să aibă un program obligatoriu de mestecare a frunzelor, așa cum sugerează druidul?

Analiza acestei probleme va fi în cadrul următorului articol ale seriei, întrucât lucrurile par a fi legate unele de altele…

Îndemn

Dacă ai urmărit până aici, e clar că te preocupă lumea ideilor! Așa că, de ce nu ți-ai lua timp să aprofundezi subiectul, și de ce nu ai îndrăzni să exprimi o opinie personală aici, mai jos, în secțiunea „Comentarii”? Poate ai o idee strălucitoare care să mai „limpezească” apele…, de ce nu?


Dacă apreciezi conținutul, poți fi generos!

Te poți abona, chiar și cu un abonament GRATUIT,
sau poți contribui cu o mică donație pentru menținerea în zona publică a unei părți cât mai mari din conținutul acestei platforme.

Sandu MIHAI
Urmărește-mă
Ultimele postari ale lui Sandu MIHAI (vezi toate)
Navigare în cadrul seriei< Regatul pierdut și o problemă soluționată rapidRegatul pierdut și o problemă soluționată rapid (3) >

Ținem legătura!

Nu facem spam! Citiți politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Acesta e articolul 19 din 29 al seriei „Filosofie umoristică”
error

Vă place conținutul? Vă rog, distribuiți :)

fb-share-icon