Regatul pierdut și o problemă soluționată rapid

Preambul:

Problema etică în pusă în opoziție cu statutul economic și social…
E justificabilă revolta atunci când dialogul eșuează?

101 probleme filosofice

Dacă în această serie vor fi într-adevăr 101 sau nu, asta are mai puțină importanță. Important este modul în care ne putem folosi, cu umor, de analiza unor probleme pentru propria dezvoltare…

Autorul ne propune o întoarcere la o tradiție mult mai veche, o tradiție a filosofiei ca o activitate, o abilitate de dezvoltat. Ne-ntoarcem iarăși la gândirea critică inițială, cea pe care, ulterior, filosofii de mai târziu au pus mâna și au închis-o într-o cușcă aurită și încrustată într-un jargon de obscuritate lingvistică.

Totul la comun?

Problema ♣Analiză/Discuție ♥

Câțiva ani mai târziu, în Regat ajung știri despre un nou sistem, cunoscut sub numele de „irigare”. Pur și simplu construind canale între izvoare și fântâni, întregul teren poate fi din nou fertil. Cu siguranță, întreabă fermierii săraci, Consiliul trebuie să fie de acord acum cu propunerea – căci nimeni nu pierde nimic și toată lumea câștigă?

Dar unii dintre marjonieni, și nu doar cei cu fântâni, s-au obișnuit cu diferențele din societatea lor. Sunt împotriva propunerilor și acum. În acest impas, marjonienii săraci ies din Sfat și duc la îndeplinire schema de irigare cu forța.

Este această acțiune justificată?

Analiza acestei probleme va fi făcută peste alte două articole ale seriei, întrucât lucrurile par a fi legate unele de altele…

Îndemn

Dacă ai urmărit până aici, e clar că te preocupă lumea ideilor! Așa că, de ce nu ți-ai lua timp să aprofundezi subiectul, și de ce nu ai îndrăzni să exprimi o opinie personală aici, mai jos, în secțiunea „Comentarii”? Poate ai o idee strălucitoare care să mai „limpezească” apele…, de ce nu?


Dacă apreciezi conținutul, poți fi generos!

Te poți abona, chiar și cu un abonament GRATUIT,
sau poți contribui cu o mică donație pentru menținerea în zona publică a unei părți cât mai mari din conținutul acestei platforme.

Sandu MIHAI
Urmărește-mă
Ultimele postari ale lui Sandu MIHAI (vezi toate)
Navigare în cadrul seriei< Probleme în Regatul Pierdut Marjon (2)Regatul pierdut și o problemă soluționată rapid (2) >

Ținem legătura!

Nu facem spam! Citiți politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Acesta e articolul 18 din 29 al seriei „Filosofie umoristică”
error

Vă place conținutul? Vă rog, distribuiți :)

fb-share-icon