Imagine indisponibilă

Nu strică să întrebi

 Autor: Trey GOWDY  Categorii: Non-ficțiune  Editor: Silviu Dragomir & Magdalena Mărculescu  Publicată: 2020  ISBN: 978-606-789-258-1  Pagini: 256  Limbă: română  Dimensiuni: 130 x 200 mm  Tags: ÎntrebăriLectură |
 Recenzumat:

Pentru a ști la ce să ne așteptăm, cartea are și un subtitlu: „Cum să folosești puterea întrebărilor pentru a comunica, a te conecta și a convinge”.

Sunt nenumărate ocaziile în care trebuie să-ți susții punctul de vedere, iar „Nu strică să întrebi” te ajută să le fructifici. Împletind fascinante studii de caz din sistemul judiciar și cele patru mandate în politica națională cu povești personale și sfaturi practice, Trey Gowdy îți prezintă instrumentele și mentalitatea de care ai nevoie pentru a-ți transmite eficient mesajul, te învață cum să comunici în mod eficient și să fii persuasiv în chestiunile importante pentru tine.
Oricare ar fi persoana pe care vrei să o convingi, acțiunea înseamnă persuasiune. „Nu strică să întrebi” îți arată cum să persuadezi, indiferent de juriu și indiferent de cauză.

dacă ar fi să aleg pe cineva din lumea asta care să-mi susțină cauza, acela ar fi Trey Gowdy – persoana în a cărei judecată sănătoasă am cea mai mare încredere.” – Lou Holtz, celebru antrenor de fotbal american, autor și vorbitor motivațional

cuprins

Despre autor

Trey Gowdy, fost procuror statal și federal, care a lucrat în sistemul judiciar timp de aproape 20 de ani; ales în 2010, ca membru al Congresului, a deținut președinția Comisiei de Supraveghere și Reformă a Guvernului și a Comisiei speciale pentru investigarea atacului terorist din Benghazi. După patru mandate, a decis să se retragă din politică și să practice din nou dreptul. Este coautor al cărții „Unified”, bestseller New York Times. E căsătorit cu Terri Dillard Gowdy și au împreună doi copii..

După patru mandate de senator, probabil sătul de politică, a decis să se retragă și să practice din nou dreptul.

Și iată-l în video-ul de mai jos într-un interviu vorbind chiar despre cartea pusă în discuție:

Recenzie

Este adevărat că, cel puțin la o primă vedere pare o carte ușoară. Poate că multiplele exemple folosite, poate că absența unor exprimări de manual o face să pară astfel. Într-un fel, chiar e. Și totuși, cartea oferă și emoție și o clarificare a aspectelor persuasiunii. Fără a fi patetică nici măcar atunci când ne vorbește despre cazuri din tribunalele americane în care însuși autorul a cerut condamnarea la moarte, fără a fi demagogică atunci când vorbește despre experiența sa de senator american, cartea ne vorbește despre importanța unei comunicări eficiente, despre importanța cuvintelor și a întrebărilor ce pot fi folosite cu succes în arta persuasiunii.

E ușor de văzut pasiunea cu care autorul, practicant al auto-interogării, ne transmite că e un lucru benefic pentru toată lumea să învățăm să devenim mai buni ascultători în primul rând, pașii următori fiind cumva logici și urmând oarecum o procedură valabilă în sălile de judecată cu jurați. Tipul și calitatea întrebărilor, și cuvintelor folosite sunt prezentate cu claritate, folosind exemple fie din viața de zi cu zi, fie din lumea politică, fie din cea judiciară.

Iată cum, chiar și un procuror poate emoționa, dacă-și menține „inocența” copilărească a separării albului de negru, a binelui de rău…

„Nu strică să întrebi” îți arată cum să pui întrebări care să-i miște pe oameni și să-i determine să-ți dea răspunsurile necesare pentru a lua cele mai bune decizii.

Sean Hannity – realizator de emisiuni radio și TV, autor al bestseller-ului „Live Free or Die

Rezumat

Introducere. Din sala de judecată în Congres

De ce persuadez

Comunicarea verbală este specifică omului. Verbalizarea ideilor nu e o noțiune abstract-teoretică, de ea ne lovim zi de zi. Interacțiunea comunicațională poate fi un subiect de analiză în sine. Iar autorul ne spune că apreciază logica, regulile, strategia și gândirea rapidă. Oriunde, în orice discuție sau dezbatere, poate apărea nevoia de a-ți convinge auditorul că ai dreptate în ceea ce spui. De aici apare și nevoia folosirii artei persuasiunii, desigur nu în scopuri malefice…

Fost procuror, autorul aduce în discuție multe situații din sala de judecată.

Poate Congresul? Poate nu

Probabil că dramele judecate în tribunal l-au făcut pe Gowdy să aleagă la un moment dat altă cale, cea a politicii. Dar și această variantă s-a dovedit până la urmă a nu fi cea mai bună…

În mod ciudat, am părăsit Congresul cu o părere mai bună despre omenire decât aveam când am părăsit sala de judecată, dar totuși am plecat. Am părăsit sala de judecată fiindcă întrebările erau mai bune decât răspunsurile. Am părăsit Congresul fiindcă întrebările nu contează în politică. Aproape toată lumea din Washington DC și-a format deja o opinie.

Vrei să începi?

Un subcapitol despre cum, cineva din afara familiei, mama unui coleg spre exemplu, la vârsta potrivită și cu atitudinea potrivită îți poate schimba drumul în viață. Există în viață o întrebare esențială:

Ce vrei să obții?

Alternativele ei pot fi desigur:

Care este obiectivul tău?
Cum măsori succesul la finalul interacțiunii?
Cine sunt jurații tăi?
Cât de dificil va fi să dovedești ce ai zis?

De prea multe ori vorbim fără a ne pune următoarele întrebări, pentru a ne clarifica obiectivele:

Încerci să începi o relație, s-o repari, s-o îmbunătățești ori s-o închei?
Încerci să împaci ori să înfurii?
Obiectivul tău e consensul ori conflictul?

Când vorbești, ești de fapt un comunicator. În comunicare, fie că suntem conștienți sau nu, fie că urmărim asta sau nu, ne folosim de persuasiune. Și chiar dacă poate părea oarecum ciudat, întrebările pot juca un mare rol în această artă.

Arta de a pune întrebarea potrivită, în forma potrivită și la momentul potrivit este cea mai importantă săgeată din tolba ta de comunicator.

Hai să vedem în mod clar care ar trebui să fie obiectivul tău, în calitate de comunicator:

…să aspirăm să comunicăm și să-i mișcăm pe cei cu care interacționăm. Să miști pe cineva de la un „da” către un „nu”. Să-l miști către un „poate”. Să-l miști să vadă partea ta. Să-l miști către un unghi nou, către o perspectivă nouă. Să-l miști să simtă ceea ce simți tu, să vadă ceea ce vezi tu, să gândească ceea ce simți tu. Să-l miști să facă ceea ce merită făcut, ceea ce este bun, ceea ce este potrivit. Să-l miști să te angajeze, să-ți dea o șansă, să-ți dea mai multă răspundere. Să-l miști să riște și să-ți preia ideea. Să-l miști să investească la fel de mult cât ai investit tu în ceea ce faci.

Partea I. Ce trebuie să știi înainte de a deschide gura

Chiar există întrebări stupide

Ce culoare avea geanta albastră?

Autorul prezintă propria-i situație din tribunal când, la început de carieră, a fost în situația de a pune martorilor întrebări stupide, sau nu și-a pregătit suficient de bine întrebările adresate.

Un mecanism de apărare

Învățarea artei de a pune întrebări potrivite poate veni, precum în cazul autorului din:

  • lipsa de încredere în propriile capacități;
  • recunoașterea firii umane în esența ei, oamenii preferând să vorbească, în loc să asculte;
  • nenumărate ore de dialog interior;
  • conștientizarea faptului că adresarea unei întrebări potrivite este o excepțională modalitate de a răsturna o situație.
Întrebările tâmpite sunt mai bune decât răspunsurile tâmpite

explicația e simplă: în vreme ce pentru fiecare declarație pe care o faci, trebuie să-ți asumi răspunderea totală, în cazul întrebărilor îți rămâne totuși o portiță de scăpare, în sensul în care indiferent ce întrebi, dacă greșești, ai putea spune: „Nu știam, de aceea am și întrebat.”, sau „Așa mă gândeam și eu.”.

Autonom și auto-persuadat

Sau, cum pot începe întrebările de la o vârstă fragedă. Dialogul interior e o foarte bună formă de a-ți clarifica propriile credințe și opinii, o pregătire a probei expunerii lor publice.

3 x 0 = 3

Iată cum poți pune în dilemă un premiant la matematică:

Nu mi-e greu să-mi adresez mie însumi întrebări despre matematică: nu știu dacă răspunsurile mele sunt corecte sau nu. Cât de dificilă poate fi o asemenea conversație? Dar să-i adresezi întrebări despre matematică unuia care e bun la matematică e o provocare. Să conving pe cineva mai instruit decât mine – în asta constă arta persuasiunii.

– Cât înseamnă 3 x 0? l-am întrebat pe tânărul David Mahaffey.

S-a uitat la mine de parcă mi-aș fi pierdut mințile.

– Zero, domnule Gowdy. Toată lumea știe asta.
– Eu nu știu, David. Eu nu cred că e zero. 0 x 3 e zero, de acord. Dar 3 x 0 nu e zero.
– Îmi pare rău, domnule Gowdy, dar e zero.
– Cine zice?
– Toată lumea zice, domnule Gowdy.
– Eu nu fac parte din lume, David? Îmi minimalizează existența, pentru că am o altă opinie despre nimic decât tine? Eu nu fac parte din lume? Eu nu contez, David?
– Păi, domnule Gowdy, ceva ori zero este zero, a răspuns David.
– Ba nu, David, eu nu cred asta. 3 x 0 este 3. Nu poți să faci să dispară ce am avut. Am avut 3 din ceva. Le-am înmulțit cu nimic, dar cele 3 ale mele n-au dispărut și n-am să-ți permit să pretinzi că ceva nu există, din moment ce ai admis în ecuație că există. Nu permit asta. Nu accept asta. Ar fi greșit, David. Ai vrea să fac ceva greșit, David? Ai vrea să pretind că nu există ceva ce există?

Între timp se adunaseră în jurul nostru directorul clubului de golf și cei doi asistenți ai lui și încă vreo șase angajați. Ador momentele acestea!

– David, eu țin la tine. Îți cunosc familia de-o veșnicie. Bunicul tău mi-a predat fizică. Bunica ta mi-a predat engleză. Am fost de față când tatăl tău a introdus mingea în cupă din prima lovitură, Apropo, vrei să spui că n-a introdus-o, numai pentru că n-ai fost tu de față? Asta înțelegi tu prin nimic? 0 x 3 egal cu zero, admit. Am început cu nimic și nimic de trei ori e tot nimic. Dar 3 x 0 nu e nimic. Am 3 din ceva. Vrei să spui că n-am? Negi că am 3 din ceva? Respingi realitatea, fiindcă vrei să câștigi o dispută despre matematică în fața colegilor tăi? David, unde sunt cele 3 ale mele din ceva? Unde s-au dus? Cum poți pretinde că nu există? Nu există formulă matematică prin care să mă poți convinge să ignor ceva despre care știu că există. Nu poți să le faci să dispară prin voința ta și, sincer, sunt surprins și dezamăgit că încerci. Unde sunt cele 3 ale mele, David?

Sărmanul David Mahaffey. Cum să discuți cu un nebun? Cum să discuți cu un om care crede că ordinea în care așezi 3 și 0, adică 3 x 0 față de 0 x 3, influențează în vreun fel răspunsul? David se uita la mine în timp ce-mi curățam ultima crosă de golf și a spus:

– Domnule Gowdy, nu am un răspuns pentru dumneavoastră, dar știu că am dreptate. Mă duc acasă și-mi rog părinții să mă ajute să formulez un răspuns, dar știu cât se poate de sigur că orice ori zero este zero. Numai că nu vă pot explica în momentul acesta.

Când am ieșit din parcarea clubului de golf, am fost uluit de simetria vieții pe atâtea planuri.

Întâi, faptul cel mai evident: tipul care terminase cu o notă proastă ultimul curs de matematică din liceu și picase toate cursurile de matematică de la colegiu a făcut față unui geniu al matematicii. Măcar asta, și e un motiv de sărbătoare!

Dar adevărata simetrie se regăsea în relația de mai bine de cincizeci de ani dintre familiile Mahaffey și Gowdy. Dacă e să ții minte un lucru, ține minte atât: arta persuasiunii nu însemnă să-i cucerești pe oameni. Înseamnă să-i apropii pe oameni unii de alții. Puterea întrebărilor (folosite corect) constă în faptul că dai și primești, vorbești și ascuți în egală măsură. Sigur, aș fi putut să-l întreb pe David despre baseball și golf. Aș fi putut să-l întreb în ce domeniu voia să-și ia diploma. Dar m-am hotărât să-l întreb neînduplecat ce se întâmplase cu cele 3 elemente originare ale mele. Am vrut ca acest tânăr, care era bun la matematică, să fie bun și la comunicare. Știi că răspunsul e zero. Convinge-mă că e zero. Fă asta cu un public. Fă asta sub presiune. Persuadează. Comunică. Susține. Conectează.

Sunt convins că David s-a dus acasă în seara aceea și și-a întrebat părinții cum să comunice o idee simplă cuiva căruia ideea ar trebui să-i fie deja cunoscută. Dar nu-i asta viața? Nu vrem, noi toți, să facem acest lucru? Să comunicăm eficient. Cu pasiune.

Arta subtilă a persuasiunii

Pas cu pas

Un simplu exemplu, al unui senator de culoare în relația cu polițiștii din trafic. Și cum poți învăța să privești lumea din perspectiva celuilalt.

Cei mai persuadați sunt cei care pot fi persuadați

Capacitatea personală de a accepta să încerci să vezi lucrurile și din punctul de vedere al celuilalt este o condiție în lipsa căreia nu prea poate avea loc un dialog real. E nevoie de a accepta să asculți argumente, bazate pe fapte și pe logică. Deși e primul pas, e probabil cel mai important. Dacă vrei doar să câștigi o dispută sau doar să ai dreptate totdeauna, probabil că deseori ești departe de adevăr.

Ce este și ce nu este persuasiunea

O simplă comparație între lumea sălii de judecată (cu jurați) și lumea politicii. În vreme ce în politică dacă ai convins 65% din auditoriu, ai câștigat, în sala de judecată ai pierdut (trebuie să-i convingi pe toți cei doisprezece jurați)!

Să persuadezi nu înseamnă să constrângi

Să persuadezi cu adevărat înseamnă să înveți, fără să-ți dai seama nici tu, nici persoana persuadată cine este profesorul și cine este elevul.

Să persuadezi nu înseamnă să dezbați

În vreme ce putem spune că dezbaterea e o știință, la fel pare acceptabil să spunem că persuasiunea e o artă.

Oamenii cei mai capabili să ne miște fac uneori greșeli gramaticale, spun glume răsuflate și se încurcă în prezentările lor PowerPoint, dar sunt reali. Sunt autentici.

De aceea, e de preferat autenticitatea și farmecul personal.

Să persuadezi nu înseamnă să te cerți/să te contrazici

Cearta însemnă lansarea unor declarații succesive, poate pe un ton ridicat. O ceartă nu poate fi câștigată. Așa ajungem să diferențiem puterea de influență.

Să persuadezi înseamnă să înaintezi pas cu pas

Vorbim aici despre schimbările mici, despre atrageri și respingeri subtile în cadrul unei discuții.

Lumea ar fi mai liniștită și mai puțin ostilă dacă am înlocui dorința de a țipa cu dorința de a fi ascultați, dacă am înlocui dorința de a câștiga o dispută cu dorința de a-l mișca pe cel care caută cearta și dacă ne-am adresa nouă înșine întrebările cele mai dificile.

Cunoaște-ți obiectivul, cunoaște faptele, cunoaște-te pe tine însuți

Juriul de 30 de minute

Știi de ce anume vrei să persuadezi pe cineva? Vreau să spun, știi cu adevărat? Cunoști problema? Ai studiat-o temeinic, ai examinat fiecare aspect al ei, ai întors-o pe toate fețele?Dacă vrei să miști pe cineva către un nou mod de a gândi, nu trebuie să cunoști doar ceea ce speri să realizezi cu eforturile tale persuasive, ci trebuie să cunoști problema, tiparul faptelor sau credințele în care încerci să obții mișcarea.

Lămurește-ți faptele

Readucem în discuție nevoia de obiectivitate, respectiv de fapte. Faptul e ceva ce realmente există. E necesară distincția dintre fapt și credință/opinie/teorie/sentiment.

„… faptele sunt cel mai important fundament pe care îți clădești o argumentașie ori o poziție câștigătoare.”

Un exemplu de proces pentru ajungerea la o concluzie:

  • Ce știu?
  • De unde știu?
  • Care sunt limitele a ceea ce știu?

În cazul credințelor:

  • Ce cred?
  • De ce cred?
  • Ce alte opțiuni am luat în considerare?

Generația noastră nu are nicio scuză când e vorba să adune faptele. Să fim seroși! Informațiile sunt disponibile pe telefoanele noastre. S-au dus vremurile când părinții noștri își actualizau periodic colecția de enciclopedii. S-au dus vremurile când așteptai să te duci o dată pe lună la biblioteca publică. Informațiile sunt disponibile. Instantaneu.

În ce scop și cu ce intenție

După ce-ai adunat faptele și-ai tras concluziile, probabil te consideri pregătit pentru o discuție. Poți întâlni pe cineva care fie nu cunoaște subiectul, fie îl știe, dar are altă opinie decât tine. E cazul să-ți pui întrebarea: care-i scopul meu? De aici derivă alte întrebări:

  1. Vrei să provoci, să alimentezi ori să stingi un incendiu?
  2. Vrei să convertești persoana respectivă la modul tău de gândire?
  3. Te-ai declara mulțumit dacă interlocutorul tău s-ar alege în urma discuției doar cu o perspectivă diferită sau nouă și s-ar declara de acord să reexamineze problema?
  4. Vrei să cădeți de acord în anumite puncte și să acceptați faptul că sunteți în dezacord în altele? Dacă da, în care puncte ai fi dispus să cedezi?
  5. Vrei doar să te cerți?

Dacă nu-ți cunoști scopul, e aproape sigur că nu-l vei atinge. Dacă intri într-o discuție fără să știi ce vrei să realizezi, probabil nu vei realiza nimic productiv. Așadar, ce speri să poți face? Să educi? Să convertești? Să persuadezi în mod subtil? Să înfurii?

Și tot nu e gata… Acum, cunoaște-te pe tine însuți! Stabilește-ți strategia.

Cunoaște-ți juriul

Gândește cum gândesc ei

Ideea e că trebui să cunoști oamenii. Să-i înțelegi… Oamenii au diferite origini, statute social-economice, religii experiențe și moduri de gândire. Sunt oameni reali. Care e limbajul cel mai accesibil pentru ei?

Cine sunt jurații tăi?

Autorul, continuând comparația cu sala de judecată, afirmă că juriul tău „ar putea fi orice persoană cu care încerci să comunici sau pe care încerci s-o miști de pe o poziție pe alta”.

Necesitatea unei minți deschise

Pare de la sine înțeleasă necesitatea păstrării unor ferestre deschise pentru minte și convingeri, acceptând măcar ideea că opiniile și credințele personale nu trebuie să fie bătute în cuie pe vecie.

Influența empatiei

Există un motiv pentru care ni se spune că oamenilor nu le pasă cât de mult știi, până nu știu cât de mult îți pasă. Clișeele există dintr-un motiv. Sunt adevărate și verificate de-a lungul timpului.

Cea mai bună probă

Ai o clipă?

Este următorul pas pe calea persuasiunii: calibrarea.

Acum urmează să evaluezi în ce măsură îți poți atinge obiectivul, stabilindu-i gradul de dificultate. Cât de convingător trebuie să fii? Câtă persuasiune este necesară pentru a mișca o persoană către poziția ta? Spune-i sarcină a probei. Spune-i standard probatoriu. Spune-i „Cât de bun trebuie să fiu?” Spune-i cum vrei tu, dar întrebarea este: De câte probe și de câtă putere de convingere am nevoie pentru a câștiga această discuție și a-mi atinge obiectivul?

Scara gradată a probei

Un rol aparte îl are atitudinea. Când începi cu „Te-ai gândit vreodată să…”, sau „Ce-ai zice/ești dispus, deschis să asculți…” obții o altă reacție decât dacă ai porni cu „trebuie să…”, sau „în realitate…”. În plus, ar trebui să introducem în discuție îndoiala…, cea care e ușor de trezit și greu de depășit…

Iată scara gradată a probei:

  • Consimțământ: 0%
  • Suspiciune articulabilă: 20-25%
  • Cauză probabilă: 35-50%
  • Preponderență: 50,1%
  • Clar și convingător: 75%
  • Dincolo de orice îndoială rezonabilă: 95%
  • Dincolo de orice îndoială: imposibil!

De îndată ce ai învățat să te prefaci că ești sincer, nimic nu te mai oprește

Puterea unică a autenticității

Din nou, continuând similitudinile cu activitatea sa de procuror, autorul ne oferă sfatul primit la rându-i de la un coleg de-al său mai vârstnic:

Trebuie să cunoști regulile probatoriului. Apoi a bălmăjit ceva despre dialogul cu oameni reali (în traducere: Lărgește cercul oamenilor cu care interacționezi, pentru a avea contact cu oameni din toate categoriile.) În cele din urmă, a bălmăjit ceva despre sinceritate și credibilitate. Asta am auzit cât se poate de clar:

– Secretul unui bun comunicator, Trey, este sinceritatea. Prefă-te că ești sincer și nimic nu te mai oprește.

Desigur,

Nu te poți „preface” că ești sincer, bineînțeles, dar am înțeles ce voia să spună. Dacă tu nu crezi în ceea ce spui, n-o să creadă nimeni. Dacă tu nu ești implicat în ceea ce vinzi, n-o să fie nimeni. Dacă pe tine nu te pasionează lucrurile în care crezi, probabil n-o să-i pasioneze nici pe interlocutorii tăi, iar pasiunea este esențială când te angajezi într-un raționament pasionant.

Lasă-te stăpânit de emoții când vorbești despre fair-play, despre dreptate, despre șansă și educație. Nu fi doar sentimental.

O directoare de școală cu principii

Un exemplu despre cum directoarea unei școli l-a convins pe autor să preia un (simplu) caz de tulburare a liniștii publice de către o mamă care, deși vinovată că nu-și aducea copilul lat timp la ore, a acuzat-o pe directoarea adjunctă că i-ar fi bătut copilul.

Regulile implicării

Ce înseamnă să te implici? Persoana/grupul cu care interacționezi trebuie să aibă sentimentul că ți-a trezit interesul, că-ți pasă. Știm cumva că oamenii preferă să vorbească decât să asculte. Deci, poți deveni un bun ascultător! Ascultarea e productivă. Îți oferă o comoară de informații pentru viitoarele bătălii verbale.

Orice ai face, nu face asta

Cel mai rău este o afirmație voit falsă, crucială pentru o discuție, făcută cu intenția de a înșela. Oamenii vor și pot să ierte aproape totul în viață. Dar le repugnă să ierte efortul de a-i înșela în mod voit într-o chestiune crucială. Efectul pe termen lung asupra ascultătorului face minciuna și mai perfidă.

Așadar, nu funcționează duplicitatea, traiul după alte reguli decât cele a căror respectare o ceri altora.

Partea a II-a. Actul (și arta) persuasiunii

Confirmi sau contrazici

A patra putere în stat

O întâlnire (neprogramată) cu președintele SUA, un pretext de a susține că:

În arta persuasiunii, întrebările tale urmăresc doar două obiective. Nu-i chiar așa de greu, nu? Doar două obiective pentru toate întrebările tale. Haide că poți și tu!

Întrebările tale fie (1) confirmă, fie (2) contrazic.

Întrebările tale trebuie să aibă un obiectiv – fățiș sau ascuns, evident sau subtil, nuanțat sau grosolan –, dar trebuie să-l aibă.

Întrebări ușoare, întrebări grele

La întrebările ușoare e simplu de răspuns. Ele confirmă. În termeni bancari, ele fac o depunere în contul încrederii, credibilității și agreabilității.

Întrebările grele contrazic, subminează și discreditează. Reprezintă, cumva, retrageri din cele trei conturi ale încrederii, credibilității și agreabilității.

Iubire și închisoare

Pot exista și întrebări care să confirme și să contrazică, în egală măsură. Deși întrebarea poate fi aceeași, intenția din spatele ei e cu totul alta.

Întrebări directe și întrebări sugestive

Două căi și jumătate de a ajunge la destinație

Printr-un citat din a unei reguli de audiere a martorilor în sala de judecată (americană), autorul ne trimite, de fapt, la cele două tipuri și jumătate de întrebări din viața cotidiană, cele nonsugestive/directe și cele sugestive, completate de o (aproape) a treia categorie, întrebările de tip „de ce?”.

Întrebări directe

E vorba despre întrebările curente, cele ce încep cu „cine”, „ce”, „când”, „unde” și „cum”. Avantaje:

  1. Oferă o mai mare probabilitate de a avea o relație mai bună cu persoana întrebată.
  2. Oferă o probabilitate mai mică de a jigni.
  3. Îi îngăduie interlocutorului să-și expună punctul de vedere fără întrerupere.

Dezavantaj: poți pierde într-o oarecare măsură controlul asupra direcției discuției.

Întrebări sugestive

Sunt întrebările care sugerează răspunsul, așezându-l în centrul atenției pe cel ce întreabă, nu pe cel ce răspunde. Ele conțin, în principiu, o afirmație, lăsând doar două opțiuni: aprobare sau dezaprobare. Au scopul de a bate în cuie opinia cuiva, obligându-l să admită un fapt, sau să facă o concesie. Controlul e deținut de cel ce întreabă.

Complexitatea întrebării de ce

„De ce” este, pe de-o parte, cea mai importantă întrebare din lume. „de ce” poate face diferența dintre un asasinat și un omor în legitimă apărare. „De ce” poate face ca o minciună să devină un rău necesar pentru a evita o urmare mai gravă. „De ce” este deseori întrebarea care contează cel mai mult și întrebarea care contează cel mai puțin, în funcție de faptele particulare.

Și trebuie spus că, în persuasiune, „de ce”-ul este o întrebare plină de primejdii, capcane, de promisiuni și de potențial.

Discreditare

Ucigașii credibilității

Ce este discreditarea? Vorbim de subminare sau măcar diminuare a credibilității. În loc de confirmare, vorbim de contrazicere. În practică, sunt trei categorii de discreditare:

  1. discreditarea faptelor;
  2. discreditarea principiului mai larg sau al concluziei;
  3. discreditarea persoanei.
Discreditarea faptelor

Deși poate fi complicat, să discreditezi faptele înseamnă să te concentrezi asupra lor, evitând tentația atacului la persoană. În plus solicitarea sursei și seriozității acesteia în privința faptelor.

Discreditarea concluziei

Când ceri cuiva să-ți explice legătura cauzală dintre faptele pe care se bazează și solicitarea lui, îi discreditezi concluzia, nu persoana, sau faptele.

Discreditarea persoanei

Un duel la nivel intelectual cu cineva subiectiv și părtinitor te poate îndemna să aloci cât mai mult timp sublinierii acestei subiectivități, mai ales dacă faptele îți permit asta.

Uneori e nevoie de o a treia persoană pentru afectarea credibilității oponentului tău. Asta ar fi metoda pe care autorul o numește „autostop”.

Ghidul autostopistului

Consimțământul lui Comey

James Comey, fost director FBI… Într-o conferință de presă a susținut că niciun procuror rezonabil nu ar acuza-o pe Hillary Clinton pentru proasta gestionare a unor informații confidențiale. Iată celebra audiere:

Iată cum încheie autorul acest subcapitol:

Eu n-am spus niciodată că [Hillari Clinton] a mințit. Am folosit cuvintele ei și apoi l-am întrebat pe cel responsabil de anchetă dacă fusese veridică sau nu. În afară de aceasta, am plasat răspunsul la întrebare în întrebarea însăși. Un exemplu de falsitate ar fi fost relevant, dar nu decisiv. Însă straturi după straturi de falsitate – în special pe un subiect care devia atât de mult de la adevăr – trebuia să aibă un impact asupra tuturor celor care ascultau.

Reputație și opinii

Autorul ne oferă și un citat din Nietzsche:

„Nu mă zdruncină faptul că m-ai mințit, ci că nu știu dacă voi mai putea să te cred în viitor.”

Și asta e forța distructivă a discreditării. În plus, e necesară cunoașterea unor „rude” ale discreditării prin autostop: discreditarea prin reputație și discreditarea prin opinie, cu precizarea că reputația e ceea ce știi că gândesc alții despre cineva, iar opinia este ceea ce gândești tu despre cineva.

Repetiție, repetiție, repetiție

Regula celor șapte

În politică, se spune că trebuie să-l „atingi” pe alegător de șapte ori pentru a ajunge să te voteze.

„Repetiția e mama învățăturii”, nu? Un slogan auzit de nenumărate ori creează familiaritate, veridicitate și încredere. Iar în persuasiune, repetiția va întipări în mintea ascultătorului nu doar informația în sine, ci și faptul că acea informație este importantă, deci, că merită reținută și luată în considerare.

Regula celor nouă

Pornind de la un caz de omucidere prin înjunghiere de nouă ori, la proces procurorul a întrebat succesiv despre cele nouă lovituri de cuțit.

Insistă

Repetiția insistentă va conduce la reținerea informației respective, dar și la a o considera importantă.

Prea prost

Greșeala unui economist de a spune că „Americanii sunt prea proști pentru a înțelege diferența,”, când vorbea despre sistemul de sănătate, i-a oferit din nou autorului, senator la acea dată de a-l audia prin întrebări repetate pe tema „prostiei”, arătând din nou că repetiția funcționează.

Un cuvânt valorează cât o mie de cuvinte

Asumă-ți cuvintele

Un alt caz de folosire ne-adecvată a adresei e-mail private în locul celei de serviciu, i-a oferit din nou senatorului prilejul audierii unui președinte al Agenției pentru Siguranță Chimică. Un prilej excelent pentru niște sublinieri importante:

Există cuvinte care sunt prea mari pentru o comunicare eficientă și precisă. „Toți” este un cuvânt mare. Presupune că (1) îi cunoști pe toți și (2) știi cum folosesc toți adresele lor de e-mail – putem admite că așa ceva este un lucru dificil. Un alt exemplu este cuvânt „mereu”. Printre sinonimele lui „mereu” se numără „întruna”, „de fiecare dată”, „oricând”, „fără excepție”. Cuvântul „mereu” obligă persoana care-l folosește să fi exclus orice altă opțiune, iar acesta este un lucru imposibil. Presupune să fi identificat, analizat și eliminat orice alternativă, iar acesta este un mare semnal de alarmă.

Iată, prin urmare câteva lecții:

  1. Când folosești cuvintele interlocutorului tău în întrebări, ești practic imposibil de combătut.
  2. Nu folosi cuvinte mari, precum „toți”, „nimeni”, „mereu”, „niciodată” sau „de fiecare dată”, când ești martor  (de fapt, nu le folosi, în general).
  3. Fii atent la cuvintele mari. Sunt semnale de alarmă folositoare!
  4. Lămurirea termenilor este o întrebare clasică, de folosit în aproape toate disputele sau conversațiile persuasive. („Care este pentru dumneavoastră semnificația cuvântului «început»?”)
  5. „De ce” poate fi întrebarea cea mai puternică și cu cea mai mare greutate, când este folosită în mod intenționat și prudent – mai ales când rogi pe cineva să-ți explice inexplicabilul.
Cuvinte mari, cuvinte blânde

Un exemplu ar putea fi acesta: „Mă întrerupi mereu când vorbim.”

Te poți lega cu ușurință de cuvântul „mereu”, dar te poți lega la fel de bine și de forma de plural a verbului „vorbim”. Nu poți spune „vorbim” (decât dacă faci parte din familia regală și folosești pluralul Maiestății, lucru de care mă cam îndoiesc). „Vorbești” sau „vorbesc”. Dar nu „vorbim”. Forma de plural este o încercare nobilă de includere, dar deschide o breșă pentru discreditare ușor de evitat și nu te ajută cu nimic în promovarea mesajului tău.

Ar fi utile cuvinte precum „poate”, sau „probabil”, sau „de obicei”. Oricum,

În ierarhia persuasiunii, faptele se situează deasupra opiniilor și sentimentelor. Eu prefer să folosesc sintagme precum: „nu ești de acord că…?”, „te-ai gândit vreodată să…”, sau „este posibil să…”

Sinucidere, într-un fel

În general, chiar vorbind aceeași limbă, doi interlocutori mai trebuie să cadă de comun acord și asupra semnificației cuvintelor folosite.

Să înțelegi precis ce se spune și să-l pui pe interlocutorul tău să definească termenii este o armă puternică în războaiele persuasiunii.

Definirea termenilor contează. Contează pentru o comunicare de succes, fiindcă ambele părți trebuie să se pună de acord asupra sensului termenilor. Să ceri clarificarea unui cuvânt sau a unei sintagme poate fi la fel de inofensiv ca să te asiguri că vorbim aceeași limbă ori poate fi un contraatac.

Clarificarea binelui

Din nou, despre importanța definirii termenilor…

Utilizarea precisă a cuvintelor este o parte indispensabilă a comunicării eficiente. Cuvintele au sensuri multiple, și asta presupunând că suntem cu toții de acord asupra definițiilor. Deseori întâlnim oameni care folosesc anumite cuvinte într-un mod necunoscut sau neobișnuit pentru noi. Așadar este neapărat necesar să clarificați toate cuvintele esențiale care pot schimba cursul unei conversații.

Lucrurile bune vin în ambalaje mici

Ambalaje strălucitoare

Câteva exemple ale vieții cotidiene în familie îi oferă autorului posibilitatea să introducă în prezentare noțiunea de „reambalare” a unei formule de exprimare. O astfel de „reambalare transformă ceva vechi în ceva nou și, cu intenție, în ceva rău… Desigur, în combinație cu exagerarea, absurdul și extremele ilogice. Iei o remarcă izolată sau singulară și o duci la interpretarea ei extremă.

Frazele care încep cu „Vrei să spui că…” sunt, de regulă, fraze care se încheie cu reambalarea unui comentariu făcut anterior. Frazele care încep cu „Sigur nu susții că…” sunt, de regulă, fraze care se încheie cu reambalarea a ceva ce s-a spus anterior, dar poate a fost altfel intenționat.

Artele întunecate ale absurdului și exagerării

În lumea reală, reambalarea exprimării e la ordinea zilei. O soluție de a evita să ți se reambaleze vorbele este aceea de a fi cât mai specific.

Conversații în familie de Ziua Recunoștinței

Continuare a sfatului de mai sus, e și acela de a evita enunțurile generalizatoare, evitând astfel riscul reambalării tuturor faptelor pe care nu le-ai avut în vedere când ai formulat enunțul.

Stai puțin, situația s-a schimbat

Nu mai săpa

Pornește de la zicala: „Când ești în groapă, nu mai săpa”. Dacă, din punct de vedere persuasiv ai ajuns la ananghie, caută o frânghie sau o scară, cere ajutor, și dacă nu le ai, schimbă subiectul.

Parează și deviază

În general, oamenilor nu le place să fie întrerupți, dar cel mai rău le e atunci când sunt întrerupți prin constatări.

Când îl întrerupi pe vorbitor prin întrebări, îl obligi să evalueze: este o cerere legitimă de mai multe detalii și clarificare, sau este o tactică de amânare?

Deconstrucție

În ce ar consta deconstrucția? E simplu. În general, o discuție pornește de la premisa tacită că interlocutorul știe despre ce vorbește și că informațiile prezentate au fost într-o oarecare măsură verificate. Dar dacă te apuci să pui sub semnul întrebării exact aceste premise?

Să deconstruiești un argument înseamnă să-l împiedici pe oponentul tău retoric să așeze pietrele de temelie a ceea ce are de gând să construiască. Poți face acest lucru cerându-i o dovadă înainte de așezarea fiecărei pietre.

Dacă fiecare dintre aceste pietre de temelie ar trebui dovedită prin probe și fiecare probă ar fi, la rândul ei, pusă sub semnul îndoielii? Dacă am suspenda principiul in dubio pro reo? Gândește-te cât de greu este să dovedești ceva! Deseori le permitem interlocutorilor noștri să avanseze din punct de vedere retoric și să ajungă la concluzie, când, de fapt, ar fi trebuit să intervenim mai devreme.

La modul practic, întreabă „De unde știi asta?”. Nu de unde crezi, simți, sau gândești, ci de unde știi!

Mentalitate de victimă

În general victimele sunt privite cu simpatie. Când cineva îți prezintă faptele sau opiniile într-un mod greșit, ai tentația de a ierta rapid. Trebuie să reziști tentației și să-l întrebi pe respectivul cum de a făcut asta. Te vei bucura astfel de statutul de victimă. Dar, atenție: nu poți fi și victimă și agresor, în același timp…

Insistă sau las-o baltă

Fiecare din noi are o balanță interioară, care ne spune dacă situația s-a schimbat în defavoarea noastră. Bazează-te pe ea pentru a ști când să nu renunți la statutul tău de victimă, aplicând la rându-ți lovituri nedrepte.

Cel mai dificil lucru din lume este să respecți regulile când alții nu le respectă, dar juriul mai larg te va răsplăti pentru acest lucru.

Planifică-ți și pregătește-ți atuurile și slăbiciunile

Planificarea e bună. E bine și să ai un plan pentru cel mai prost scenariu posibil. Desigur, nu toți dispunem de toate abilitățile. Dar chiar și așa, identific-o pe cea în care excelezi. Îngrijește-o, dezvolt-o, cizeleaz-o!

Partea a III-a. Mergi înainte și cucerește

Nu chiar așa mari speranțe

Puncte comune, nu consens

O victorie totală în persuasiune e greu de obținut. De aceea, în condițiile în care persuasiunea înseamnă mișcare, caută punctele comune în primul rând, și nu neapărat un deplin consens. E mai ușor de obținut. Să-ți propui de la început o schimbare radicală e o cale spre un eșec asigurat.

Câștig ori reușită

Una e câștigul sau victoria, alta e reușita. Asta se vede foarte clar în politică. Eșecul se produce când te înșeli în privința juriului, a sarcinii probei, a faptelor sau a așteptărilor.

Atacul din Benghazi

Greșelile altora ar trebui analizate cu atenție. Se pot învăța multe din ele. Autorul folosește pretextul comisiei speciale pentru investigarea atacului terorist din Benghazi, comisie pe care a condus-o, pentru a ne spune că „în mediul politic actual este aproape imposibil să conduci anchete serioase, centrate pe fapte”.

N-ar trebui să existe decalaj între propriile așteptări și așteptările celorlalți. Altfel, vorbim de eșec.

Mueller nu a fost la înălțime

Robert Mueller, fost director FBI, cu reputație de om integru, conform unei opinii majoritare printre americani… Juriul își formase deja o opinie, constrângerile de organizare și funcționare a unor audieri cu limită de timp de cinci minute, nu puteau contribui la succes, ba dimpotrivă.

Trebuie să ai așteptări realiste, să accepți câștigurile mici, să nu te lăcomești. Persuasiunea e un proces treptat, e vorba de subtilitate. Persuasiunea cere un fel de smerenie, dispoziția de a începe o muncă pe care, poate, n-o vei finaliza…

Dar pe Moise ni-l amintim mai bine decât pe Aaron. Uneori, să aduci pe cineva în pragul unui tărâm nou este un moment mai important decât să pășești tu primul pe acel tărâm.

De unde știi că ai reușit?

Durerea se atenuează

Deprinderea artei persuasiunii e un proces lung. Perseverând, la un moment dat vei simți că-ți dispare tracul și că devii nerăbdător să-ți vină rândul cu o intervenție.

Exercițiul face persuasiunea

De aceea e nevoie de exercițiu constant, de practică și asumarea eșecurilor de pe parcurs.

Înțelege ce faci

Poți să fii subtil și puternic. Poți să fii calculat și să-ți atingi obiectivul. Poți să rămâi pe margine și să persuadezi totuși până în miezul problemei. De fapt, cred că aceasta este cea mai bună șansă de a persuada pe termenul cel mai lung posibil. Schimbarea reală, adevărată se produce atunci când ascultătorul se hotărăște și trage din proprie inițiativă ultima concluzie logică.

Înțelege firea umană

Precizare: oamenii nu ascultă în grup, ci individual. Când te adresezi unui grup, nu uita că nu ești ascultat în grup, ci individual. Și dacă nu există „ascultătorul public”, de ce ar exista „vorbitul public”? Asta-i opinia autorului. E logică, cumva.

Nici măcar nu întreba

Juriul nu trebuie neapărat întrebat. Poate nici nu ți-ar răspunde. Sau nu cu voce tare. Dar, un răspuns vei primi…

Pledoaria mea finală

Persuasiunea lăuntrică

Ei bine, o abordare interogativă a vieții cu cel mai bun partener pe care-l poți avea, cel care ești tu însuți, o astfel de abordare poate funcționa. Cu o condiție: să fii deschis, să accepți să-ți chestionezi din când în când credințele și convingerile pe baza faptelor, prin exerciții logice…, să fii deschis spre ceva la care nu te-ai gândit încă, să fii deschis spre un fapt nou care se poate ivi.

Latura impresionantă

Dacă ne gândim bine, trebuie să recunoaștem că ne petrecem prea mult timp așteptând ca alții să facă ceea ce considerăm că se cuvine să facă. Și nu pare să funcționeze… Autorul ne spune:

Eu nu cred că este treaba altcuiva să-mi facă mie treaba. Dacă eu am credințe profunde, intense și logice cu privire la un subiect, de ce n-ar fi responsabilitatea mea să pledez pentru schimbarea pe care o aștept de la alții? De ce să aștept ca altcineva să facă acest lucru?

Prin cuvânt și faptă

Un citat mobilizator:

Privește în urmă, la viața ta. Când ai fost mișcat să te schimbi? Când ai fost motivat să acționezi? Cine te-a inspirat? De ce te-a inspirat? Care au fost punctele de cotitură, când un lucru te-a pasionat și te-ai decis să i te dedici, fără să fii sigur de victorie? Care este bătălia ta de la Termopile – în care ești dispus să lupți, deși nu ai garanția victoriei? Care este bătălia la care ții atât de mult, încât ești dispus să lupți, deși înfrângerea este garantată? Pentru ce ai fi dispus să mori? Pentru ce ai vrea să trăiești? Care este dialogul tău lăuntric – conversația ta cu tine însuți despre ceea ce ești menit să faci și să fii?

Și, da, eroii mor precum noi toți, dar nu, nu trăiesc ca noi toți.

Latura persuasivă

Autorul crede acu, la final, că am putea, dacă am vrea, să ne dezvoltăm și să ne folosim de arta persuasiunii în viață…

Învățăminte/Concluzii/Acțiune

SWOT

Puncte tari
  • Clarificarea tipurilor de întrebări.
  • Sublinierea importanței cuvintelor, a tipurilor și a necesității definirii lor.
  • Prezentarea etapelor persuasiunii.
Puncte tari
  • Doar ca senzație personală: necesitatea unei mai profunde detalieri a etapelor persuadării.

Aprecieri personale

O carte nu doar bună, dar chiar utilă celor ce vor să comunice. Și cam fiecare din noi comunică, fie în contexte formale, fie informale, în toate relațiile interumane pe care le avem…

Oportunitate și actualitate

Cred că fiecare dintre subiectele abordate acoperă o nevoie (conștientizată, sau nu) a societății actuale, în care oamenii chiar exagerează cu vorbitul, uitând cealaltă parte a unui dialog, aceea a ascultării. Dar și a procesului pe care-l presupune crearea unui mesaj clar a ceea ce am vrea să transmitem…

Acțiuni recomandate

Primul lucru, simplu de făcut, ar fi cel legat de îmbunătățirea capacității de ascultare. Acest pas ar trebui urmat de un întreg proces de interogare interioară, care n-ar trebui nicicum să excludă însușirea semnificației cuvintelor din propriul vocabular.

Abia apoi, se poate însuși capacitatea de a pune întrebările corecte, la momentul potrivit. Da, puterea întrebărilor este cumva sub-evaluată, și de aceea întrebării, ca și concept, ar trebui să-i re-acordăm importanța pe care o merită.

Abia ca ultim pas se poate pune la punct strategia de persuasiune pe care am dori s-o aplicăm…

Concluzie

Este o carte utilă prin clarificările pe care le aduce în discuția legată de folosirea cuvintelor și a întrebărilor. Și pentru că e relativ ușor de citit, ar trebui să fie la îndemâna fiecăruia dintre noi.

Recomandare: citește-o!

Sandu MIHAI
Urmărește-mă
Ultimele postari ale lui Sandu MIHAI (vezi toate)
 Înapoi
error

Vă place conținutul? Vă rog, distribuiți :)

fb-share-icon