Partida Blake vs. Fischer – 1956

Intro

Pare o idee bună aceea de a analiza mutările pe tabla de șah ale maeștrilor… Personalitate controversată, Bobby Fischer (cu numele real de Robert James Fisher) este un bun punct de pornire în acest demers. El a învățat șahul de la șase ani, devenind ulterior cel mai tânăr mare maestru internațional la vârsta de 15 ani. Se spune despre el că avea un I.Q de 181. În 1972, a devenit primul campion mondial la șah, născut în America, după ce l-a învins pe Boris Spassky. Un geniu excentric, Fischer a devenit cunoscut pentru remarcile sale controversate în ultimii ani de viață, dar nu asta ne interesează aici, această serie incluzând unele din memorabilele sale partide de șah…

Blake vs. Fisher (1956)

US Junior Amateur Championship

ABONEAZĂ-TE!

Devino membru al comunității, cu orice tip de abonament, inclusiv cel GRATUIT!


Din capul lui Zeus…

În vara lui 1955, Bobby a ajuns întâmplător într-un loc de adunare pentru șah. A ajuns astfel să-și ducă jocul la un alt nivel. Nigro îl ducea adesea în Parcul Central Manhattan, unde închiria o barcă pentru una-două ore și apoi vâsleau. Bobby a practicat astfel canotajul, ceea ce i-a dezvoltat musculatura umerilor. Acolo a descoperit el și Manhattan Chess Club.

Clubul de șah din Manhattan a fost cel mai puternic club din țară și al doilea cel mai vechi. Fusese fondat în 1877, avându-i ca membri pe aproape fiecare jucător grozav din Statele Unite. Pasionații de șah din afara orașului și chiar din alte țări, s-au mutat la New York doar pentru a deveni membri ai clubului.

În rarele ocazii în care nu erau prezenți adversari demni la Manhattan în timpul zilei, Bobby rătăcea în Central Park și juca sub cerul liber la mesele de șah din piatră, de lângă Patinoarul Wollman. Pe parcursul unei lungi, exasperante partide, a început să plouă și nici el, nici adversarul n-ar fi lăsat furtuna să-i împiedice să termine jocul. Bobby s -a gândit și a jucat, s-a gândit și a mutat, vremea devenind tot mai urâtă. Când a ajuns în sfârșit acasă, hainele lui erau fleașcă, adidașii lui scârțâind și bălteau de apă, iar părul lui arăta ca și cum ar fi ieșit din duș. Regina era furioasă. Dar furia ei niciodată nu dura mult.

Jocul lui Bobby nu numai că-i angaja mintea; în egală măsură, i -a temperat singurătatea și, în timp ce juca, s-a simțit mai viu. Întrucât era vară și nu exista nicio școală, el se trezea târziu, după ce mama și sora lui părăseau apartamentul, mânca micul dejun singur la un restaurant și lua metroul în Manhattan pentru a merge la club. Regina îl monitoriza constant, aducându -i sandvișuri și un recipient de lapte pentru cină, ca nu cumva Bobby, încurcat în jocurile sale, să -și sară masa de seară. Aproximativ la miezul nopții în fiecare seară, ea apărea la club și aproape că trebuie să-l ia cu forța spre casă, făcând astfel o plimbare de o oră cu metroul, împreună.

Bobby ar fi jucat până la o sută de partide de viteză împotriva adversarilor săi prietenoși într-o anume zi. În cele din urmă, în timp ce băieții au înflorit în adolescență și apoi au devenit bărbați tineri, Bobby a apărut ca un fel de lider: orice ar fi dorit, i-au dat; Oriunde s -a dus, l-au urmat. „Încă o dată”, a spus el, nimeni nu l -a refuzat. Dr. Stuart Margulies, un maestru, care era cu câțiva ani mai în vârstă decât Bobby, a spus în retrospectivă: „Am adorat să joc cu Bobby, doar am adorat!” A juca cu Bobby a fost ca și cum ai citi poezia lui Robert Frost sau a făce o baie lungă fierbinte. Ai venit să te simți mai bine pentru asta.

În câteva luni după ce s -a alăturat clubului, Bobby, împreună cu Lombardy și Gore, au dominat turneele săptămânale de viteză, care au limitat jucătorii în mutpri de zece secunde. Harold M. Phillips, în vârstă de optzeci de ani, un maestru și membru al consiliului de administrație, a asemănat cu adevărat stilul de joc al lui Bobby cu cel al lui Capablanca, de care își amintea bine, de când tânărul cubanez s-a alăturat clubului la șaptesprezece ani, în 1905.

Deși viața lui Bobby se învârtea acum în jurul Manhattanului, au fost și alte aspecte. Nigro și -a adus studentul la Campionatul de amatori din Statele Unite din 1955, organizat la sfârșitul lunii mai, în weekendul Memorial Day. Deoarece jucătorii maeștri de forță nu erau eligibili, turneul a încurajat participarea jucătorilor mai slabi și mai puțin experimentați. Era un turneu în sistem elvețian (în care jucătorii cu scoruri like continuă să se joace până când un câștigător apare după un număr specific de runde) cu fiecare concurent jucând șase jocuri. Turneul a avut loc într-o stațiune din zona lacului Lacul Mohegan, la nord de New York, în regiunea Westchester.

Când au ajuns la locul turneului, iar Nigro urma să plătească taxa de intrare de 5 dolari și să-l înscrie pe Bobby ca membru al Federației de Șah din SUA, așa cum era necesar pentru toți participanții, Bobby și-a pierdut fie firea, spunând că nu vrea să joace șah, ci să meargă pe lac cu barca și să înoate. Eforturile lui Nigro de a-l atrage spre turneu păreau zadarnice.

Nigro și -a dat seama că Bobby încerca să evite ceea ce pentru el părea a fi un eșec inevitabil. L-a convins pe băiat să se răzgândească și l-a susținut. Bobby a jucat, dar din cauza lipsei sale de încredere sale, sau a interesului său, eforturile sale au dus la un scor negativ. La ani după aceea, Bobby și -a amintit că a fost nemulțumit de rezultat și a luat în seamă sfaturile lui Nigro: „Nu poți câștiga fiecare meci. Faci tot posibilul de fiecare dată.”

Câteva luni mai târziu, hotărât să compenseze eșecul, Bobby a trimis o scrisoare pentru înscrierea sa la Campionatul de juniori din SUA din Lincoln, Nebraska. Nigro nu avea timp liber pentru a-l însoți și nici Regina nu putea să-și părăsească locul de muncă și studiile, mai ales că fusese bolnavă acasă cu o problemă pulmonară cronică timp de trei săptămâni. Așa că Bobby a ales să meargă singur.

Din păcate, pentru participanții la campionat, orașul Lincoln a fost afectat de un mare val de căldură pe durata turneului, iar Civic Hall, sala de bal în care au avut partidele, părea să aibă insuficient aer condiționat. Intrând în turneul de zece runde, Bobby, în vârstă de doisprezece ani, a fost cel mai tânăr dintre cei douăzeci și cinci de jucători. Un concurent avea treisprezece ani și erau câțiva tineri de douăzeci de ani. Ron Gross, puțin mai în vârstă și mai experimentat decât Bobby, reflecta mai târziu asupra performanței lui Bobby acolo:

„Fischer era slab și plin de viață, dar plăcut într -un mod distras. Nu a pierdut prea rău. El ar fi fost doar liniștit, stând aplecat și ar fi așezat imediat piesele pentru a juca din nou. ”

Regina l -a sunat pe Bobby în fiecare zi la un moment stabilit al zilei pentru a vedea dacă este în regulă, iar când a primit factura telefonică la sfârșitul lunii, a ajuns la 50 de dolari, mai mult decât plătea pentru chirie.

Bobby a reușit să obțină un scor egal, cu două victorii, două pierderi și șase remize, estimând totuși, după aceea, că „nu m-am descurcat prea bine”. Dar i s -a acordat un trofeu frumos pentru obținerea celui mai bun scor al unui jucător sub treisprezece ani. „Am fost singurul jucător sub treisprezece ani!” A subliniat Bobby, repede. Trofeul era destul de mare și greu, dar a insistat să -l poarte înapoi la Brooklyn, mai degrabă decât să-l expedieze. „Mi-a dat un mare fior”, și -a amintit el, în ciuda faptului că nu l-a câștigat pentru un joc excepțională. Însoțitorul său de călătorie, Charles Kalme, și-a repetat victoria din anul precedent și a fost încununat din nou drept campion. Nu s-a întors pe coasta de est imediat după turneu, așa că Bobby a călătorit singur, de data aceasta cu autobuzul, privind pe fereastră uneori, dar mai ales analizând jocurile pe setul său de buzunar.

 

Simularea video a partidei

Fii susținător!

N-ai vrea să sprijini printr-o mică donație conținutul gratuit al acestei platforme?
Sandu MIHAI
Urmărește-mă
Ultimele postari ale lui Sandu MIHAI (vezi toate)
Navigare în cadrul seriei< Partida Grossguth vs. Fischer – 1956Partida Swank vs. Fischer – 1956 >

Ținem legătura!

Nu facem spam! Citiți politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.


Tentativă de reproducere a unor celebre partide de șah, conform cărții lui Lou Hays, „Bobby Fisher. Complete Games of the American World Chess Champion”, completată cu informații din „Endgame – The spectacular rise and fall of Bobby Fisher”, de Frank Brady.


Acesta e articolul 8 din 50 al seriei „Bobby FISCHER, campionul”
error

Vă place conținutul? Vă rog, distribuiți :)

fb-share-icon