Beneficiile unui plan personal de lectură

Ce e un plan personal de lectură?

Un sistem, de obicei o listă, pentru a determina ce vei citi în continuare. Ar putea fi de titluri specifice, sau subiecte sau genuri mai ample. Un plan de lectură te ghidează să citești și te împiedică să stagnezi sau să alegi mereu calea minimei rezistențe.

Furnizarea de cărți electronice face, de asemenea, cultura lecturii ușor adaptabilă. Cu noua tehnologie de citire electronică, lectura se confruntă cu o renaștere. Resurgența va fi, așadar, sporită prin întocmirea unui plan personal de lectură.

Lectura cărților este o disciplină valoroasă. Trăim într-o lume a unei continue (re)descoperiri. Se spune, pentru a da un exemplu, că în Nigeria, cultura lecturii s-a prăbușit odată cu apariția televiziunii. Există o zicală comună în Nigeria care spune așa: dacă vrei să ascunzi ceva de un nigerian, pune-l într-o carte. Crezi că e valabilă zicala doar în Nigeria?

Iar dacă luăm în considerare facilitatea oferită de apariția cărților electronice, de asemenea, cultura lecturii ușor adaptabilă. Cu noua tehnologie de citire electronică, lectura se confruntă cu, sau mai bine spus, beneficiază de o renaștere. Resurgența va fi, așadar, sporită prin întocmirea unui plan personal de lectură.

Beneficiile unui plan de lectură

Te face un cititor disciplinat

Desigur, nu vorbim aici de excluderea lecturii pentru distracție sau pentru a face din citit o activitate plăcută, mai degrabă a avea un plan te face să citești în mod constant. La fel ca o listă de lucruri de făcut, este necesară și o lectură de făcut. Acest lucru te menține motivat cu privire la numărul de pagini pe care ai putea decide să le citești zilnic, sau la cantitatea de timp pe care o dedici zilnic lecturii. Când abordezi lectura cu seriozitate, obții o cantitate mare de timp pentru lectură.

Te ajută în efortul de a parcurge cărți pe care altfel nu ai fi vrut să le termini

În timp ce lectura ar trebui să fie un efort plăcut (a urâ ceea ce citești te va face să nu mai vrei să citești), uneori merită să termini o carte de care nu ești super îndrăgostit. Este nevoie de multă energie mentală pentru a continua cu cărțile grele, de care nu ești atras în mod natural, însă folosirea unei liste și un curriculum are un mod de a vorbi creierului, adăugând astfel o doză suplimentară de motivație.

Îți menține o mentalitate de învățare pe tot parcursul vieții

educația ta nu se termină cu obținerea unui certificat de diplomă. Lectura nu este doar pentru divertisment, ci și pentru a-ți continua educația, iar susținerea acesteia cu un plan personal de lectură te poate ajuta să faci acest curriculum mai substanțial, mai semnificativ.

Unge puțin roțile procesului de citire

Alegerea următoarei cărți dintr-o bibliotecă sau o librărie poate fi destul de obositoare și epuizantă din punct de vedere mental, iar acest lucru este de obicei cauzat de timpul necesar pentru a alege o carte. Prin urmare, lucrul cu un plan personal de lectură șterge opțiunea de a alege să mergi pur și simplu la următoarea carte de pe listă. Având un plan personal de lectură, acesta unge roțile și-ți permite intrarea mai lentă în fluxul lecturii.

Duce la stăpânirea unui subiect

A avea o lățime de cunoștințe este minunat, dar dobândirea măiestriei pe un singur subiect, sau abilitate este cumva superioară. O astfel de măiestrie oferă satisfacție și încredere în sine. Una din modalitățile de a ajunge la stăpânirea unei anume tematici este citirea profundă a unui singur subiect. Indiferent dacă este condus de propria carieră sau de planul personal de lectură, este o modalitate de concentrare și aprofundare a bazei de cunoștințe.

Așadar, cum?

Am avut ocazia să citesc întrebări în privința unei modalități practice de întocmire a unui plan de lectură. Deși pot fi utile liste scrise pe un caiet, astăzi, tehnologia informației oferă alternative viabile la această practică. Așa cum comentam atunci, recomand și acum un cont pe Goodreads, sau pe mai nou venitul în domeniu, reedsy/discovery

Având un astfel de cont, nu doar că poți ține o evidență a cărților citite, a celor pe care vrei să le citești (descoperind totodată noutățile), dar vei putea și să-ți postezi propriile recenzii de carte.

Sandu MIHAI
Urmărește-mă

Ținem legătura!

Nu facem spam! Citiți politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top